Na stronie

ZIOŁA I WITAMINY- Pani Prelegent Joanna Świerczyńska

Zioła i witaminy. Niezbędne kroki w uzyskaniu dobrej kondycji i odporności.

 

Temat wykładu pod takim tytułem przedstawiła Pani Prelegent

Joanna ŚWIERCZYŃSKA – ZIELARZ I FITOTERAPEUTA na spotkaniu ze Słuchaczami PUTW w dniu 27 lutego.

Każdy z nas przyjmuje różne leki w czasie choroby, które przepisuje na receptę lekarz prowadzący leczenie nabytej choroby.

Pani Prelegent wykazała różnice między lekiem, a ziołem .

Leki to substancje syntetyczne, ze sztucznych źródeł, wzmagające procedury, kosztowniejsze od ziół.

Zioło to potoczna nazwa roślin zielarskich, które podane człowiekowi mają widoczny wpływ na stan naszego organizmu.

Określenie to używane jest także w odniesieniu do surowców zielarskich i mieszanek ziołowych służących do jednorazowego zaparzania. Tak więc do ziół zaliczamy także jednoroczne i dwuletnie rośliny zielne, drzewa, krzewy, byliny i warzywa.

Zioła więc to wszystko co rośnie, a co nas nie osłabi lecz wzmocni, bo mają właściwości lecznicze, można je przetwarzać, konserwować w kuchni i innych dziedzinach naszego codziennego życia. Pani Świerczyńska zgromadziła na stole różne rodzaje ziół, ukazując ich zastosowanie w leczeniu chorób jako suplementy.

Niektóre postacie elementów ziołowych to: napary, odwary, maceraty, nalewki, wyciągi alkoholowe, zagęszczone, syropy, inhalacje lecznicze, wina lecznicze (czerwone), kompresy, maści i balsamy, kremy oraz kąpiele lecznicze.

Zielniki polskich ziół są również bardzo bogate.

Wymienię tylko niektóre z nich , bo ich kilkaset albo i więcej,

Np: ajer (tatarak), aloes, anyż, bez czarny, babka lancetowata, czosnek, jałowiec, dziurawiec, chaber, kminek, koper, majeranek, melisa, orzech włoski, malina, łopian, róża dzika, szałwia, sosna, skrzyp polny, pokrzywa, tymianek i wiele wiele innych.

Korzystanie z tych suplementów pozwala uzupełniać białko , witaminy w naszych organizmach.

Przykładem mogą być młode pączki sosny, które przekazują siłę, pozwalają żyć w harmonii z przyrodą.

Pani Prelegent zwróciła również uwagę na stosowanie olejów np. olej z pestek winogron, oliwę z oliwek w gospodarstwie domowym, zjadanie pokarmów zawierających kwasy Omega 3, należy pić dużo wody, aby nawadniać organizm, a każdego dnia kieliszeczek czerwonego wina nie zaszkodzi. Należy przede wszystkim wychodzić na spacery, spacerować , spacerować....... nie stresować się, zjadać jabłka zamiast ptasiego mleczka., ograniczać stosowanie cukru.

Najważniejsza jednak sprawa, to odwiedzić Zielone apteki, w których można bezpłatnie zasięgnąć porady u fitoterapeuty, przedstawiając mu swoje dolegliwości.

O stosowaniu suplementów ziołowych należy również powiadomić swojego lekarza,

Dziękujemy Pani Joannie Świerczyńskiej za obszerny materiał i nowości w dziedzinie ziołolecznictwa.

 

Opracowała J. Głogowska.

GALERIA